delta-dunarii-romania

Delta Dunării: locul unde frumusețea naturii întâlnește tradițiile și cultura locală

Visit Romania

Delta Dunarii este una dintre cele mai importante zone umede din Europa, fiind situată în partea de est a României și la extremitatea sud-estică a Ucrainei. Este o zonă unică din punct de vedere geografic, formată dintr-o rețea complexă de canale, lacuri, stufărișuri și păduri inundabile, care găzduiește o varietate extraordinară de plante și animale.

Delta Dunării este o atracție turistică importantă și a fost declarată patrimoniu mondial UNESCO în anul 1991, datorită frumuseții sale naturale unice, a diversității faunei și florei, precum și a atmosferei liniștite și relaxante. Turiștii pot explora delta prin excursii cu barca, vizitând satele și mânăstirile tradiționale din zonă, precum și prin observarea animalelor sălbatice, cum ar fi pelicani, lebede și sturioni. În plus, există o varietate de opțiuni de cazare, de la pensiuni la hoteluri și chiar case tradiționale de pescari, care oferă turiștilor o experiență autentică. Delta Dunării este, de asemenea, un loc excelent pentru iubitorii de pescuit, cu o varietate de specii de pești, inclusiv somn, știucă și crap.Accesul in Delta Dunarii

Accesul în Delta Dunării se poate face prin mai multe modalități, cum ar fi:

 • Cu mașina: Se poate ajunge la Tulcea, principalul oraș de la poarta de intrare în Delta Dunării, prin intermediul unei rețele bune de drumuri. De aici se pot lua diverse mijloace de transport spre diferitele obiective turistice din deltă.
 • Cu trenul: Există trenuri regulate care ajung în Tulcea de la principalele orașe din țară.

Transportul maritim din Delta Dunarii

În Delta Dunării, transportul maritim de persoane este una dintre cele mai populare activități turistice. Există numeroase companii care oferă servicii de transport cu barca sau cu ambarcațiuni mai mari pentru a explora frumusețea deltei și a vizita diferite obiective turistice.

În principal, transportul de persoane în Delta Dunării se face cu ambarcațiuni cu motor, care pot fi închiriate de la bazele nautice din diferite zone ale deltei. Aceste ambarcațiuni sunt de obicei echipate cu toate facilitățile necesare, inclusiv scaune confortabile, acoperișuri de protecție împotriva soarelui și a ploii, precum și ghiduri turistice experimentate care pot oferi informații despre flora și fauna din zonă.

În plus, există și servicii de transport cu barca de la un punct la altul în Delta Dunării, inclusiv transferuri de la porturile turistice la hotelurile din zonă sau la alte obiective turistice. De asemenea, există și opțiuni pentru plimbări cu barca pe canalele și lacurile deltei, precum și pentru tururi ghidate pentru a observa flora și fauna din zonă.

Este important de menționat că, în timpul sezonului turistic, este recomandat să faceți rezervări în avans pentru serviciile de transport în Delta Dunării, deoarece acestea pot fi foarte solicitate și să existe riscul să nu găsiți disponibilitate. De asemenea, este important să respectați regulile și reglementările de siguranță la bordul ambarcațiunilor și să urmați sfaturile ghidurilor turistice pentru a vă bucura în siguranță de experiența deosebită a Deltei Dunării.

Sate si asezari turistice in Delta Dunarii

În Delta Dunării, nu există stațiuni propriu-zise, ci mai degrabă sunt sate și așezări rurale care oferă cazare și servicii turistice. Acestea sunt unele dintre cele mai populare sate:

 • Sfantu Gheorghe – este o localitate situata la sud-est de Delta Dunarii, pe malul Marii Negre. Este un sat linistit cu o frumoasa plaja de nisip si un golf linistit, fiind ideal pentru relaxare si odihna.
 • Crisan – este un sat aflat in inima Deltei Dunarii, in care se intalnesc trei brate ale Dunarii: Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe. Este punctul de plecare in excursiile cu barca prin canalele Deltei.
 • Mila 23 – este un sat pitoresc situat in mijlocul Deltei, accesibil numai cu barca. Acesta este cunoscut pentru casele traditionale, gastronomia specifica si pentru faptul ca se afla aproape de cele mai importante lacuri ale Deltei.
 • Murighiol – este un sat amplasat in partea de nord a Deltei Dunarii, la confluenta brațelor Tulcea si Sfântu Gheorghe. Aici se poate vizita Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, iar din portul local pleacă excursii pe canalele Deltei.
 • Sulina – este un oras aflat la gura de varsare a bratului Sulina in Marea Neagra, fiind unul dintre cele mai importante orase porturi ale Deltei Dunarii. Aici se pot vizita farul si muzeul maritim.
 • Dunavatul de Jos – este un sat situat in partea de sud a Deltei, la confluenta dintre Dunare si bratul Sfantu Gheorghe. Acesta este cunoscut pentru plajele sale de nisip si pentru faptul ca este o zona bogata in stiuci, stiucani si somni.
 • Mahmudia – este un sat aflat la sud de lacul Razim si la nord de Lacul Uzlina, fiind cunoscut pentru biserica veche din secolul al XVII-lea si pentru faptul ca se afla la poalele Muntilor Macinului.
 • Jurilovca

Cazarea in Delta Dunarii

Există mai multe opțiuni de cazare în Delta Dunării, adaptate la diverse preferințe și bugete. Pe site-ul nostru gasiti o selectie foarte buna: Cazare Delta Dunarii. In continuare prezentam pe scurt cateva tipuri de cazare: 1. Pensiuni – sunt opțiuni de cazare la prețuri accesibile, în general în zone mai puțin populate. Acestea oferă camere confortabile, dotate cu baie privată și facilități de bază, precum și mese incluse în prețul cazării. Multe pensiuni sunt deținute și administrate de localnici, astfel încât acestea oferă o oportunitate de a experimenta cultura și tradițiile locale.
 2. Hoteluri – există mai multe hoteluri în Delta Dunării, oferind servicii mai complete și confort mai ridicat, însă prețurile sunt mai ridicate decât la pensiuni. Majoritatea hotelurilor sunt situate în orașele mai mari sau în zonele turistice populare, cum ar fi Sfântu Gheorghe, Sulina sau Crisan.
 3. Cabane și campinguri – acestea sunt opțiuni ideale pentru cei care caută o experiență mai rustică sau care doresc să petreacă mai mult timp în natură. Cabanele și campingurile sunt disponibile în diverse zone ale Deltei, oferind facilități de bază, cum ar fi paturi, baie și bucătărie în comună. Aceste opțiuni sunt, de obicei, mai ieftine decât hotelurile și pensiunile.

Acestea sunt doar câteva dintre destinațiile populare din Delta Dunării, dar există multe alte așezări și zone frumoase care merită vizitate. Pe site gasiti cateva cazari recomandate: Cazare Delta Dunarii.

Activitati in Delta Dunarii

 • Croaziere – excursii cu barca sau iahtul prin canalele și brațele Deltei Dunării pentru a descoperi fauna și flora locală, precum și satucele pescărești tradiționale.
 • Observarea păsărilor – Delta Dunării este o destinație de top pentru observarea păsărilor, oferind peste 300 de specii de păsări, cum ar fi pelicani, egrete, cormorani, lebede, rațe sălbatice și multe altele.
 • Pescuitul – Delta Dunării este cunoscută pentru pescuitul excelent, cu specii populare, cum ar fi crapul, știuca, somnul, carasul și altele.
 • Plimbări cu bicicleta – Delta Dunării oferă trasee de ciclism ușor, prin satele pescărești și pe digurile construite în jurul canalelor.
 • Drumetii – exista trasee pentru drumetii prin păduri și prin zona de coastă a Deltei Dunării.
 • Sporturi nautice – pot fi practicate diverse sporturi nautice, cum ar fi canoeing, kayaking, jet-skiing sau windsurfing.
 • Relaxare pe plaja – exista plaje cu nisip in Delta Dunarii unde turistii se pot relaxa si pot admira peisajul.
 • Fotografie – Delta Dunării oferă multe oportunități pentru fotografiere, cu peisaje impresionante, faună și floră bogată, și tradiții pescărești unice.

Pescuitul in Delta Dunarii

Poate cea mai populara activitate intr-o vacanta in Delta Dunarii este pescuitul.

delta dunarii pescuit

Pentru a pescui in Delta Dunarii trebuie să aveți un permis de pescuit valabil, care se poate obține de la Agenția pentru Protecția Mediului din România sau din Ucraina, în funcție de locul unde intenționați să pescuiți. În plus, este important să aveți un permis de pescuit valabil, care poate fi achiziționat de la agențiile locale de pescuit sau de la autoritățile locale.

În Delta Dunării se găsesc multe specii de pești, printre care știucă, crap, somn, plătică, șalău și multe altele. Există multe zone de pescuit, atât pe râuri cât și pe canale sau lacuri, și în general, pescuitul este permis în majoritatea zonelor, cu excepția unor zone protejate sau rezervații naturale.

Este important să țineți cont de regulile de pescuit și de conservare a mediului, precum și să nu lăsați deșeuri în urma dvs. pentru a proteja ecosistemul fragile al Deltei Dunării. De asemenea, este recomandat să pescuiți doar în zonele permise și să folosiți echipament adecvat pentru a evita rănirea sau moartea accidentală a peștilor care sunt eliberați înapoi în apă.

Specii de pesti din Delta Dunarii

Delta Dunării este cunoscută pentru bogăția sa de pești, care este una dintre cele mai mari și mai diverse din Europa. Zona oferă o varietate de habitate acvatice, cum ar fi lacuri, canale, râuri și bălți, care susțin o mare diversitate de specii de pești.

Printre speciile de pești cele mai cunoscute și mai răspândite din Delta Dunării se numără:

 • știuca – este unul dintre cei mai căutați pești de apă dulce din Europa și poate fi găsit în toate apele din Delta Dunării;
 • șalăul – este un pește carnivor, răspândit în toate lacurile și canalele din zonă;
 • crapul – este unul dintre cei mai comuni pești de apă dulce din Europa și poate fi găsit în majoritatea lacurilor și bălților din Delta Dunării;
 • carasul – este un pește omnivor, răspândit în toate apele stătătoare și curgătoare din zonă;
 • somnul – este un pește carnivor, care trăiește în canalele, râurile și bălțile mai mari din Delta Dunării;
 • plătica – este un pește omnivor, care poate fi găsit în toate lacurile și bălțile din zonă.

În plus, Delta Dunării găzduiește și o serie de alte specii de pești mai mici și mai puțin cunoscute, cum ar fi bibanul, roșioara, cleanul, țiparul și morunul. Aceste specii joacă un rol important în menținerea echilibrului ecologic în zonă și sunt adesea căutate de pescarii sportivi pentru sportul de pescuit.

Plajele din Delta Dunarii

Delta Dunarii are plaje de nisip si plaje salbatice unde turistii pot sa se relaxeze si sa se bucure de apa si soare. Cele mai cunoscute plaje din Delta Dunarii sunt:

 • Plaja Sulina – una dintre cele mai mari si cele mai populare plaje din Delta Dunarii, situata in orasul Sulina, la gura de varsare a Dunarii in Marea Neagra.
 • Plaja Sfantu Gheorghe – situata in apropiere de satul cu acelasi nume, aceasta plaja de nisip fin si apa cristalina este o destinatie populara pentru turistii care doresc sa se relaxeze si sa se bucure de natura.
 • Plaja Vadu – situata la aproximativ 20 de kilometri de Sulina, aceasta plaja salbatica este un paradis pentru cei care doresc sa se bucure de liniste si de peisajul natural.
 • Plaja Perisor – situata la aproximativ 10 kilometri de Sfantu Gheorghe, aceasta plaja de nisip fin este o destinatie populara pentru turistii care cauta o experienta mai intima si mai linistita.
 • Plaja Gura Portitei – situata in apropiere de satul Gura Portitei, aceasta plaja salbatica este cunoscuta pentru apele calde si cristaline si pentru peisajul spectaculos.
 • Plaja Caraorman – situata in apropiere de satul cu acelasi nume, aceasta plaja de nisip fin este o destinatie populara pentru turistii care doresc sa exploreze natura salbatica a Deltei Dunarii.
 • In Delta Dunarii exista si multe alte plaje mai mici, ascunse in zonele izolate ale Deltei, care pot fi accesate doar cu barca sau cu ambarcatiuni mai mici.

Obiective turistice in Delta Dunarii

În Delta Dunării există o mulțime de obiective turistice interesante, printre care se numără:

 • Rezervația Biosferei Delta Dunării – cea mai importantă arie naturală protejată din zonă, cu o diversitate biologică unică în Europa.
 • Muzeul de Istorie și Etnografie din Tulcea – unde se pot afla informații despre istoria și cultura zonei, precum și obiecte tradiționale și costumații populare.
 • Cetatea Medievală Enisala – o cetate bine conservată, construită în secolul al XIII-lea, cu o vedere impresionantă asupra lacului Razim.
 • Canalul Dunăre-Marea Neagră – un canal impresionant, construit în perioada comunistă, care leagă Dunărea de Marea Neagră.
 • Mănăstirea Celic Dere – o mănăstire din secolul al XIX-lea, situată pe un deal în apropierea lacului Babadag.
 • Sulina – un important port pe Marea Neagră, cu o istorie bogată și o arhitectură interesantă.
 • Parcul Național Caraorman – o zonă protejată în care se găsesc dune de nisip impresionante și o faună și floră diversă.
 • Canalele din Delta Dunării – o rețea de canale și brațe de apă care te poartă prin păduri de stuf și vegetație luxuriantă, cu posibilitatea de a admira flora și fauna unică a zonei.
 • Lacul Rosu – un lac cu o apă cristalină și o plajă frumoasă, unde se pot face baie și sporturi nautice.
 • Cetatea Histria – o fortificație antică din secolul al VI-lea î.Hr. situată în apropiere de Marea Neagră, care a fost restaurată și este acum un obiectiv turistic popular.
 • Pădurea Letea este una dintre cele mai importante atracții turistice din Delta Dunării și una dintre cele mai vechi și mai pitorești păduri virgine din Europa. Situată în partea de nord-vest a Deltei Dunării, pădurea este renumită pentru dunele de nisip care o traversează și pentru speciile rare de plante și animale care o populează, precum stejarul pufos și caii sălbatici. Pădurea Letea este, de asemenea, o zonă protejată, fiind declarată rezervație naturală, iar accesul este permis doar pe anumite trasee amenajate, cu ghid.

Lacurile din Delta Dunarii

Printre cele mai cunoscute lacuri din Delta Dunării se numără cele mai mari: Razelm, Sinoe și Dranov.

Lacul Razelm, situat la nord de Delta Dunării, este cel mai mare lac din România și al patrulea cel mai mare din Europa de Est, cu o suprafață de aproximativ 415 km pătrați. Acest lac are o adâncime medie de doar 4 metri și este legat de Marea Neagră prin Canalul Sfântul Gheorghe.

Lacul Sinoe, situat în partea de sud a Deltei Dunării, este al doilea cel mai mare lac din România, cu o suprafață de aproximativ 171 km pătrați. Acesta are o adâncime medie de 2 metri și este legat de Marea Neagră prin Canalul 2 Mai.

Lacul Dranov este cel de-al treilea cel mai mare lac din Delta Dunării, cu o suprafață de aproximativ 88 km pătrați. Acesta este situat în partea de nord a Deltei Dunării, în apropierea orașului Tulcea, și este alimentat de râul Dranov.

Toate cele trei lacuri sunt recunoscute pentru importanța lor ecologică și pentru numeroasele specii de plante și animale pe care le găzduiesc, precum și pentru activitățile de pescuit și turismul pe care le susțin. În plus, acestea sunt adesea folosite ca surse de apă dulce pentru irigații și alte activități agricole în zonă.

Vegetatia din Delta Dunarii

Delta Dunării este cunoscută pentru bogăția sa de vegetație, care se datorează condițiilor favorabile de climă și de sol. Zona este caracterizată prin prezența unui număr mare de habitate acvatice și terestre, inclusiv pajiști inundabile, stufărișuri, păduri inundabile și lacuri.

Printre cele mai importante specii vegetale din Delta Dunării se numără stufărișurile de rogoz și papură, care ocupă o mare parte din suprafața deltei. Acestea sunt importante pentru ecologia deltei, deoarece oferă habitat și hrană pentru multe specii de animale, precum și pentru protecția malurilor împotriva eroziunii.

În plus, delta Dunării găzduiește o gamă largă de plante acvatice, cum ar fi nufărul alb, stufarisul de apă, sânzienele de apă și colții de apă. Acestea joacă un rol important în menținerea echilibrului ecologic în zona deltei și sunt adesea folosite și în scopuri medicinale.

Pe lângă acestea, există și o varietate de păduri inundabile, cum ar fi pădurea de salcie și pădurea de stejar, care sunt importante pentru conservarea biodiversității și pentru îmbunătățirea calității mediului. Acestea oferă adăpost și hrană pentru multe specii de animale, iar copacii joacă un rol important în menținerea solului și a nivelului apei în zonă.

În general, vegetația din Delta Dunării este un exemplu important de biodiversitate și resurse naturale valoroase, care trebuie protejate și conservate pentru generațiile viitoare.

Fauna din Delta Dunarii

Delta Dunării găzduiește o gamă largă și diversă de animale sălbatice, de la mamifere și păsări până la reptile și amfibieni. Această diversitate se datorează habitatelor variate care se găsesc în această zonă, de la pajiști inundabile și stufărișuri, până la lacuri și canale.

Printre cele mai cunoscute specii de mamifere care trăiesc în Delta Dunării se numără:

 • vidra – un animal acvatic, care trăiește în apele deltei și este cunoscut pentru abilitatea sa de a pescui și de a construi vizuinile în zonele inundate;
 • râsul – un prădător carnivor, care trăiește în pădurile deltei și este cunoscut pentru agilitatea și puterea sa;
 • vulpea – un animal omnivor, care se găsește în toate zonele deltei și este cunoscut pentru adaptabilitatea sa la medii variate;
 • mistrețul – un animal omnivor, care trăiește în pădurile și pajiștile inundabile din Delta Dunării și este cunoscut pentru puterea și agresivitatea sa.

În plus, Delta Dunării este cunoscută pentru populațiile sale diverse de păsări sălbatice, care atrag turiști și ornitologi din întreaga lume. Printre cele mai importante specii de păsări din Delta Dunării se numără:

 • pelicanul comun – o specie mare și impresionantă, care trăiește în Delta Dunării în timpul sezonului de reproducere și este cunoscută pentru ciocul său mare și gâtul înclinat;
 • egretă albă – o pasăre de talie medie, cu pene albe și ochi albaștri, care trăiește în stufărișurile și bălțile din Delta Dunării;
 • stârcul cenușiu – o specie mare de stârc, cu pene cenușii și picioare lungi și subțiri, care trăiește în zona deltei;
 • lopătarul – o pasăre mare și impresionantă, cu ciocul în formă de lopată, care trăiește în zonele mlăștinoase și pe marginea lacurilor din Delta Dunării.

În plus, Delta Dunării găzduiește și o gamă largă de specii de reptile și amfibieni, cum ar fi broaște țestoase, șopârle, vipere și șerpi de apă. Aceste specii sunt importante pentru echilibrul ecologic din Delta Dunării și sunt protejate prin lege.

Mancarea in Delta Dunarii

Mâncarea din Delta Dunării este o combinație delicioasă de specialități tradiționale românești, dar și de preparate inspirate din bucătăria balcanică și turcească. Fructele de mare sunt un ingredient popular în multe dintre preparate, dat fiind faptul că zona este bogată în resurse de pește și fructe de mare.

Printre cele mai cunoscute preparate culinare din Delta Dunării se numără plăcinta cu pește, preparată cu o combinație de pește proaspăt, legume și condimente, cârnații de pescăruș, o specialitate locală, și saramura de pește, un preparat tipic balcanic, care constă în pește prăjit sau fiert într-un sos condimentat și sărat.

În plus, găsiți în Delta Dunării și o gamă variată de produse lactate și brânzeturi, precum brânza de burduf, telemeaua și cașcavalul, preparate în mod tradițional din lapte de oaie sau de vacă.

Băutura tradițională din zonă este rachiu de prune, un distilat puternic din prune fermentate, iar vinurile locale sunt foarte apreciate, fiind produse în zonele învecinate cu Delta Dunării.

În general, mâncarea din Delta Dunării este una gustoasă și sățioasă, potrivită pentru iubitorii de fructe de mare și bucătăria balcanică. Există multe restaurante și taverne în zona deltei, care oferă preparate locale proaspete și delicioase.

Cateva restaurante recomandate

În Delta Dunării există multe restaurante care servesc preparate tradiționale delicioase, iar lista cu cele mai bune restaurante poate varia în funcție de preferințele personale ale fiecăruia. Cu toate acestea, iată câteva recomandări de restaurante care oferă mâncare excelentă și o experiență plăcută în Delta Dunării:

 • La Lipoveanu – este un restaurant situat în localitatea Chilia Veche și este recunoscut pentru preparatele sale tradiționale, în special pentru plăcinta cu pește și saramura de crap.
 • Egreta Delta Lounge – este un restaurant situat în localitatea Crisan și oferă o varietate de preparate din pește și fructe de mare, dar și preparate din carne și legume, preparate cu ingrediente locale.
 • Pensiunea Dalmatino – este o pensiune și restaurant situat în localitatea Murighiol și oferă preparate tradiționale și preparate internaționale, dar și băuturi locale, cum ar fi rachiu de prune.
 • Mihai Pescarul – este un restaurant situat în localitatea Sfantu Gheorghe, care oferă preparate din pește proaspăt și alte produse locale, cum ar fi legume și fructe de mare.
 • Green Village Resort – este un complex turistic situat în localitatea Sfantu Gheorghe și oferă un restaurant care servește preparate locale și internaționale, dar și produse din grătar și o varietate de băuturi.

Acestea sunt doar câteva dintre restaurantele bune din Delta Dunării, dar există multe altele de explorat, iar experiența culinară în Delta Dunării este una pe care merită să o încercați.

Concluzii si motive pentru care merita vizitata Delta Dunarii

Delta Dunării este un loc unic și fascinant, care merită cu siguranță să fie vizitat și explorat într-o vacanță. Iată câteva motive pentru care Delta Dunării este o destinație turistică de top în România:

 • Peisajele și flora și fauna spectaculoase – Delta Dunării este o zonă naturală protejată, care găzduiește o gamă variată de specii de plante și animale, multe dintre ele fiind rare și unice. Delta este cunoscută pentru frumusețea și diversitatea sa, oferind peisaje impresionante, de la zone de ape liniștite până la zone de stuf și păduri de salcâm.
 • Activitățile în aer liber – Delta Dunării este o destinație excelentă pentru iubitorii de natură și de activități în aer liber. Aici puteți face excursii cu barca, pescuit, observare a păsărilor, explorare a zonelor protejate și multe altele.
 • Mâncarea delicioasă și tradițională – Delta Dunării este cunoscută pentru bucătăria sa tradițională, care include preparate delicioase din pește și fructe de mare, dar și brânzeturi și alte produse locale.
 • Istoria și cultura bogată – Delta Dunării are o istorie și o cultură bogată, fiind locul de întâlnire a unor civilizații și culturi diferite de-a lungul timpului. Aici puteți explora mănăstirile și monumentele istorice, precum și obiceiurile și tradițiile locale.
 • Relaxare și liniște – Delta Dunării este un loc liniștit și relaxant, perfect pentru cei care doresc să scape de agitația orașului și să se bucure de natură și de un stil de viață mai lent.

În concluzie, Delta Dunării este o destinație turistică impresionantă, care oferă o experiență unică și diversă, perfectă pentru cei care doresc să exploreze frumusețea naturală și cultura tradițională a României.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *